ILgron11

Hevoskastanja ja neidonhiuspuu

 • Omenapuun kukinto
  Omenapuun kukinto
 • Hevoskastanjan ylivuotinen itävä siemen
  Hevoskastanjan ylivuotinen itävä siemen
 • Hevoskastanja kukkii
  Hevoskastanja kukkii
 • Hevoskastanjan kukat
  Hevoskastanjan kukat
 • Pieniä hevoskastanjoita
  Pieniä hevoskastanjoita
 • Neidonhiuspuun alku
  Neidonhiuspuun alku
 • Viimekesäisiä neidonhiuspuun lehtiä
  Viimekesäisiä neidonhiuspuun lehtiä

Puut  huokuvat  elämää, jopa ikiaikaista, pidempää kuin ihmiselämä. Jokaisella on niistä omat tarinansa. Joillakin puilla  on myös isompi merkitys kuin toisilla. Puut ovat aina innoittaneet  myös taiteilijoita yhtä lailla kuin meitä muitakin.  

Muutama päivä sitten otin omenapuun kukinnasta kuvan. Lähes samanlaiselle näytti Puutarhalehden kuva myöhemmin, kun lehti tuli kotiini.  Julkaisen oman kuvani kuvastossani ensimmäisenä. Muiden hevoskastanjasta ja neidonhiuspuusta ottamieni kuvien ohessa.

Hevoskastanja ja neidonhiuspuu ovat minun merkkipuitani. Yhtä lailla Marimekon taitelijatkin ovat niistä saaneet innoituksensa. Kuvien alkuperä on  noussut viime päivinä keskusteluun.

 Hevoskastanja on aina kasvanut kotipihallani. Neidon hiuspuun kohtasin vuosikymmeniä sitten Kaisaniemessä Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Sen ikiaikaisuus ja kauniit lehdet viehättivät. Tunnustan, syntyi rakkautta ensi silmäyksellä.

Ruotsalainen kasvitieteilijä Lars Björk sanoo, että  hevoskastanjalla on ainutlaatuinen kyky puhdistaa ilmaa. Puun lehdet tuhoavat myös tehokkaasti karsinogeenisia aineita. 

Jotain mystistä tuohon hevoskastanjaan liittyy,  sillä se on mukana Druidien puuhoroskoopissakin.   En ole kokeillut lankojen tai kankaiden värjäystä, mutta hevoskastanjasta saa keltaista ja ruskeaa väriainetta.

Hevoskastanjan kukan sanotaan viestivän ylellisyyttä. Hevoskastanjan kukat ovatkin ylvään pystypäisiä kuin kynttilöitä puun oksilla. Hevoskastanjan kukinnosta kehittyvä siemen on piikkikuorinen. Kuori irtoaa maassa ja esille tulee kaunis punaruskea siemen. Itääkseen siemen on syytä  laittaa maahan talvehtimaan. Keväällä se itää. Puu kasvaa parhaimmillaan  10-15 metriseksi, kotipihallani jäi ehkä 5 metriseksi. Kasvu kestää  20 vuotta, jona aikana  kehittyy rehevä koristeellinen, suorastaan ruhtinaallinen puu.  

Kova pakkastalvi 80-luvulla vei lapsuuskotini hevoskastanjan. Edellisenä syksynä puu oli tuottanut runsaasti piikkipalloja. Ne lähtivät keväällä itämään. Taimista kasvoi  uusia puita,  minulle toisen polven hevoskastanja, joka vasta tänä keväänä kukkii ensimmäistä kertaa.

Neidon hiuspuu Ginko biloba on elävä fossiili. Sen tiedetään näyttävän aivan samanlaiselta miltä sen kymmeniä miljoonia vuosia sitten eläneet suvun edustajat näyttivät. Neidonhiuspuu on uhanalainen laji. Niinpä sitä on syytä suojella. Muistojakin siitä onkin hyvä jättää kuvin ja kankaissa.

Muutama vuosi sitten Stockmannilla oli myynnissä ginkon taimia. Joten ostin. Vaikka muistoissani on pensasmainen puu kasvihuoneen seinustalta Kaisaniemestä, omani ei  muutamien vuosien aikana ole venähtänyt. Toki varsi on hiukan tukevoitunut. Sen kääpiömäinen olemus herättää suojeluvaistoni.

Aasiassa ginkoa on kasvatettu luostarien ja temppelien puutarhoissa.  Puussa on jotain syvällisempää. Neidon hiuspuu on jo nimenä kaunis ja mystinen. Se sopii myös bonsaiksi.  Jos vain raaskisin, voisin istuttaa sen ruukkuun ja ottaa sisälle, sillä ginkon lehdet ovat  uniikin kauniit ja syksyisin ne värjäytyvät  kirkkaan keltaisiksi.

Kenellä on oikeus noihin kauniisiin luomuksiin, niiden uniikkeihin lehtiin? Missä on niiden tekijä? Eikö ole hienoa, että juuri nämä kasvit innoittavat niin taiteilijoita kuin kansalaisiakin sekä kohtalollaan että ulkomuodollaan. Hyötyäkin hevoskastanjasta on. Se voisi kasvaa vaikka jokaisen pihalla ilmaa puhdistamassa.

Lisää hevoskastanjasta,  täällä myös.

Lisää neidon hiuspuusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

mauno turpa

Tiesithän että kerrotaan Hiroshiman ydinasepsykopatian räjähdyspisteen vaikutussektorilla muutaman ikivanhan Ginko biloban selvinneen hengissä?Vai oliko jopa niin että seitsemän kappaletta selvisi?

Ginkon kemialliset yhdisteet ovat lupaavia mm. tiettyjen muistisairauksien hoidossa tietääkseni.

Ja tokihan se muinaisjäänne on lehdiltään erikoisuudessaan ja minimalistisuudessaan hyvin esteettisesti kiehtova - eli suomeksi sanottuna erittäin kaunis.

Hevoskastanjan siemenkodat olivat pojankoltiaisena pirullisia heittelyaseita.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mielenkiintoinen tuo ginkon selviytymistarina Hiroshimasta. Mitähän säteilyltä suojaavia tekijöitä mahtaakaa tuolla kasvilla olla. Muutoinkin on ihme, että se on ollut niin hyvin säilyyntymiskykyinen. Kannattaisi ottaa tarkemman tutkimuksen kohteeksi.

Ginko biloba näyttää auttavan päänseudun verenkierrossa. Aivojen terveyden edistäjänä tunnetaan, miksi se se auttaisikaan sitten muistisairauksiin? Tinnituksen torjuntaankin sitä käytetään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos kovasti. Perehdyn aiheeseen heti kun ehdin. Sivulla kävin jo. Kirjoitin lääkkeestä, joka on tehty Ginko bilobasta. Se vaikuttaa muistisairauksiin ja siitä on tieteellistä näyttöä julkaista useammissa artikkeleissa. Tuntuu vain että kommentoja ei perehtynyt aiheeseen ja oli kirjoitukseni tekstiä vastaan.
Täältä löytyy: http://ilgron11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/141459-la...

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa